5 Strategii Pentru a fi Autentic

5 Strategii Pentru a fi Autentic

A învața cum să fii autentic este primul pas spre propria cunoaștere, spre construirea unei vieți pline de sens și a unor relații autentice. 

Autenticitatea are loc atunci când  cuvintele tale, acțiunile si comportamentele sunt aliniate perfect. 

De asemenea, înseamnă o conștientizare puternică a propriei persoane, a cine ești tu ca persoană.

Comunicarea cu ceilalți este onestă si consecventă. În sens contrar, frica de respingere împiedică o comunicare reală, autentică.

Când ești autentic îți asculți vocea interioară, te lași ghidat de ea si îți accepți vulnerabilitatea cu inima deschisă.

Multi oameni încă nu știu să-și exprime deschis nevoile și nu știu cine sunt cu adevărat.

Mai jos găsești 5 modalități prin care poți începe drumul autenticității:

1. Fă-ți o listă

Primul pas e să-ți faci o scurtă verificare si să bifezi când te simți autentic, în prezența căror oameni, a căror activități, a căror situații? Făcând o comparație cu persoanele care te fac să te simți rău, persoanele toxice din viața ta, ce emoții se declanșează și care sunt consecințele trăirii lor? Ce emoții generează în schimb experiențele pozitive? Pe baza acestei analize vei lua decizii în conformitate cu sinele tău autentic. 

2. Fii prezent

Fii conștient de propria ta stare, ca să nu fii prins în jocul aprobării celorlalți. Concentrează-te pe interior și reflectează asupra valorilor tale. 

3. Construiește-ți propriul sistem de sprijin

Format din oameni autentici, care te susțin în acest demers și îți înțeleg nevoile. Verifică-ți cercul de prieteni din când în când și asigură-te că împărtășiți aceleași valori. Uneori e de mare ajutor să-ți găsești un mentor care te poate ghida mai ușor.

4. Spune-ți punctul de vedere în mod asertiv

O comunicare defectuoasă poate duce la neînțelegeri sau chiar conflicte. Comunicarea asertivă înseamnă să-l asculți pe celălalt, să păstrezi contactul vizual și să-ți exprimi opiniile în mod deschis și sincer. 

5. Organizează-ți un ritual zilnic

Care să te aducă mai aproape de sinele tău autentic. Privește fiecare zi ca pe un pas mic spre obiectivul tău personal. 

Altfel spus, a fi autentic îți deschide calea către viața pe care ți-o dorești, înțelegând ce e important pentru tine și luând decizii care se aliniază cu identitatea si valorile tale de bază. Ești arhitectul vieții tale pline de sens și bucurie, ești o inspirație pentru cei din jurul tău, iar acesta este un mod de eliminare a stresului pentru că nu mai ești nevoit să-ți schimbi comportamentul în funcție de o anumită situație.