Beneficiile psihoterapiei

Beneficiile psihoterapiei

Printre benefiicile psihoterapiei găsim dezvoltarea armonioasă a indivizilor, eliminarea unor simptome sau comportamente nedorite, ușurarea suferințelor psihice și dezvoltarea unor strategii noi de adaptare pentru viitor. De asemenea, ea poate ajuta la definirea obiectivelor, clarificând cine este persoana și ce-și dorește în viață. Apelând la psihoterapie, oamenii își explorează stările de spirit și comportamentele într-un loc sigur, fără să se simtă judecați și putând primi o perspectivă nouă asupra problemei. 

Iată câteva beneficii ale psihoterapiei:
Îți îmbunătățește starea generală de sănătate.

De cele mai multe ori stresul se poate răsfrânge și în plan fizic, iar în timp, poate duce chiar la afecțiuni de sănătate. Psihoterapia te ajută să vorbești despre stresul resimțit în prezent și să găsești modalități diferite de a gestiona viața de zi cu zi. 

Te ajută la construirea relațiilor.

Când oamenii trec prin anxietate sau depresie, cele mai afectate sunt relațiile cu ceilalți. Uneori ei se simt neînțeleși, alteori simt că sunt o povară pentru ceilalți și ajung să se îndepărteze sau să iasă din relații. Familia și prietenii sunt dispuși întotdeauna să ajute, iar psihoterapia de familie poate implica mai mulți membri pentru a genera o schimbare în sistem. 

Îți dezvoltă moduri mai sănătoase de a comunica.

Înveți să comunici ceea ce gândești și simți cu adevărat, în loc să acționezi pe baza impulsurilor tale. Înveți forme mai sănătoase de comunicare, îmbunătățindu-se relațiile și capacitatea de a te conecta cu ceilalți.  

Te ajută să navighezi prin propria traumă.

Trauma se poate manifesta în multe aspecte ale vieții, iar în cadrul terapiei poți să procesezi gândurile și sentimentele din jurul evenimentului traumatic, împreună cu terapeutul, pentru a o înțelege mai bine și a o depăși. 

Te ajută să depășești anxietatea sau depresia.

Fiecare se luptă la un moment dat în viață cu anxietatea sau depresia. S-a constatat că tratamentul pe termen scurt poate îmbunătăți simptomele  acestora, terapeutul investigând rădăcina problemelor și ajutând la găsirea de noi soluții pentru depășirea lor. 

Îți recunoști propriile modele de gândire.

Psihoterapeutul te ajută să identifici anumite modele de gândire și modul cum acestea influentează deciziile și acțiunile tale. Acesta poate fi un instrument puternic pe care îl poți folosi pentru a nu mai acționa impulsiv și a nu mai avea de suferit relațiile si sănătatea. 

Ai suport pentru orice situație.

Indiferent prin ce treci, terapeutul te ajută să spui cu voce tare emoțiile, frustrările, să le dai glas mai degrabă decât să le ții înăuntru și să te concentrezi asupra lor. Oricare ar fi nevoia ta, psihoterapia îți oferă puncte de vedere diferite și te ajută să-ți găsești liniștea. De asemenea, poți observa beneficii la care nici nu te-ai gândit și care vin în timp, în funcție de problemele abordate. 

Nu uita!  Procesul terapeutic este unic pentru fiecare persoană și cel mai important element este relația terapeutică, ea generează schimbarea. 

https://www.alinamarinete.ro/servicii-tipuri-de-psihoterapie/