Cum să-ți menții relația de cuplu sănătoasă

Cum să-ți menții relația de cuplu sănătoasă

Relația de cuplu sănătoasă e importantă pentru fericirea și bunăstarea noastră.

Relația de cuplu sănătoasă presupune  muncă permanentă pentru a o menține în parametrii normali. 

Iată câteva sfaturi pentru a-ți menține relația sănătoasă:

  • Menținerea granițelor sănătoase. Iubirea adevărată înseamnă că nu încerci în niciun fel să-l controlezi pe celălalt și că nu accepți la rândul tău să fii controlat. Trebuie sa respecți integritatea partenerului tău. Poetul și filozoful Khalil Gibran surprinde foarte bine acest lucru în Profetul :

  Iubiți-vă unul pe altul, dar nu faceți din iubire opreliște 

  Umpleți-vă unul altuia cupa, dar nu beți dintr-o singura cupă 

  Împărțiți-vă pâinea, dar nu mâncați din aceeași bucată 

 Țineți-vă alături, dar nu chiar așa aproape, 

 Căci coloanele templului înălțate-s la anume distanță 

 Iar stejarul și chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt”

Cuplul este format din trei părți diferite: eu, tu, noi. Iubirea adevărată se naște doar atunci  când există destul spațiu pentru toate cele trei și niciuna dintre ele nu este dominantă.  

Dacă menții granițe sănătoase, bazate pe respect și înțelegere ai toate șansele să ai o viață de cuplu longevivă.

  • Comunicarea. Cuplurile sănătoase își acordă timp să se verifice unul pe celălalt periodic și nu mă refer la discuțiile uzuale despre întreținerea gospodăriei. Acordați timp partenerului și conectați-vă cu el abordând subiecte mai personale și mai ales discutați despre sentimentele voastre. Majoritatea oamenilor nu își exprimă deschis sentimentele poate pentru că le este teamă sau poate pentru că nu sunt obișnuiți să facă acest lucru. Comunicarea este un instrument valoros în cuplu și puteți face o listă personalizată cu 3-4 puncte de interes despre care să vorbiți zilnic.
  • Menținerea interesului prin participarea la activități noi precum: vizionarea unui film acasă sau la cinema, o cină romantică într-un restaurant cu specific internațional, lecții de dans, călătorii. Important este să rămâi conectat la partenerul tău și să participi la activități diferite care să vă îmbogățească experiența comună și să ieșiți din rutina zilnică. 

Când ar trebui cuplurile să ceară ajutor?

Fiecare relație are suișuri și coborâșuri, iar unii factori sunt mai predispuși în a crea goluri care pot duce la despărțire. Un semn poate fi lupta repetată pe aceeași temă, apariția și menținerea conflictului. Prin apelarea la terapia de cuplu cei doi pot învața noi abilități precum ascultarea eficientă, o mai bună comunicare și gestionare a conflictelor. 

https://www.alinamarinete.ro/servicii-tipuri-de-psihoterapie/terapie-de-cuplu/