Tehnici Pentru a Reduce Anxietatea

Tehnici Pentru a Reduce Anxietatea

Anxietatea se poate declanșa oricând din orice, de la un gând trecător la o situație dificilă cu care ne confruntăm. Mai ales acum în contextul pandemiei globale ne confruntăm cu incertitudinea zilei de mâine și împărtășim un sentiment colectiv de anxietate. De asemenea stresul de la locul de muncă, școală, dintr-o relație personală, sau dintr-un context financiar, apariția unei boli, pot fi factori declanșatori. Pe lângă factorii de mediu, importantă este și moștenirea genetică de la părinții noștri, precum și modul cum funcționează și se raportează creierul nostru la evenimentele stresante. 

Ce putem face pentru a reduce anxietatea în experiențele de zi cu zi? Multi dintre noi simțim beneficiile practicării unor exerciții de sănătate mintală sau atunci când situația devine greu de gestionat de unul singur apelăm la un psihoterapeut. Cu cât facem mai multe pentru a ne recăpăta liniștea sufletească, cu atât va fi mai ușor să depășim criza și să ne simțim în control. 

  1. Observă-ți gândurile 

De câte ori apare un gând de genul “dacă se întâmplă …” sau “ce va fi în viitor,” creierul nostru începe sa analizeze posibilele amenințări la bunăstarea noastră fără ca acestea să fie reale neapărat. Luați o pauza de la gândurile stresante pentru a le observa fără a le judeca. 

 2. Expune-ți anxietatea

Accept-o ca pe o perioada incomodă dar trecătoare, dând astfel ocazia minții să raționalizeze și să admită mai degrabă decât să nege existența ei ceea ce poate duce la agravarea stării. 

3.  Fa tehnici de respirație 

Sunt multe modalități de a respira, dar în cazul nostru trebuie să le exersăm pe cele în care expirăm mai lung decât inspiram, declanșând astfel răspunsul de relaxare al corpului. Cel mai simplu exemplu este metoda 4/7 care ne învață sa inspirăm numărând până la 4 și să expirăm numărând până la 7.

4. Concentrează-te pe prezent

Tocmai de aceea sunt foarte utile tehnicile de respirație pentru că îți focalizează atenția în prezent și nu la îngrijorările legate de viitor. Este extrem de simplu și de eficient, totul de rezumă la zicala “trăiește clipa”.

5. Scrie pe hârtie 

Este un exercițiu util pentru ca  simplul fapt de a scrie îngrijorările pe o coala de hârtie te face să le privești din alt unghi și să le observi poate simplitatea lor. Exteriorizarea problemelor este de fapt detașarea de ele și îți dă posibilitatea să recapeți controlul. Pe pagină ele par ușor de gestionat, fragile, iar creierul începe deja să caute noi soluții.  

6. Notati gândurile negative

De cele mai multe ori permitem gândurilor negative sa umble prin minte fără a le contesta sau proba. Odată notate este mult mai ușor să le demascăm.

7. Fii activ

Exercițiile fizice ajuta la scăderea hormonilor stresului cum ar fi adrenalina și cortizolul. Ele contribuie la eliberarea endorfinelor care pe lângă faptul că reduc disconfortul produs de practicarea sportului, blochează sentimentul durerii și dau starea de bine reducând anxietatea.

8. Dă minții ceva de făcut

Exercițiile fizice, meditația, practicarea respirației sunt necesare tocmai pentru că îi permite creierului sa ia o pauză. Implicarea într-o activitate face același lucru. Încercați sa găsiți un hobby sau o activitate care vă solicită atenția, vă veți simți utili și energici. 

Sper să vă ajute aceste sfaturi, totuși dacă ele nu sunt suficiente puteți oricând apela la un specialist.